10/08/2018

Een foto op hout drukken in 7 stappen

FotoopHoutEen foto op hout afdrukken: het ziet er niet alleen supermooi uit, maar het is ook nog eens hartstikke simpel om zelf te doen. Die leuke foto van jou en je beste vriendinnen, een portret van de fantastische zanger of acteur waar je van droomt of die ene romantische kiek met je vriendje. Geweldig om in huis te hebben. We gaan je hier uitleggen hoe je zo snel en eenvoudig mogelijk je mooiste foto op een robuuste houten ondergrond krijgt. Let er wel op dat je niet meteen een perfecte foto op je houten plankje krijgt: het heeft namelijk meestal een paar pogingen nodig voordat het helemaal goed gaat. Aan de andere kant geeft deze imperfectie juist een hele charmante eigen look.

Wat heb je nodig?

 • Een (laser)printer (of je laat de afbeelding printen bij iemand die je kent)
 • Hout
  Het hoeft geen groot stuk te zijn, meer uitleg kun je hieronder vinden.
 • Gel Medium; dit is een bindmiddel van verf en in verschillende soorten te koop bij teken- en verfwinkels. De beste keuze is medium glans of hoogglans.
 • Mod Podge; dit is een lijmsoort die je als een finish gebruikt. Ook hier zijn verschillende versies van te koop, maar volgens kenners is mat de beste.
 • Spatel of foam applicator
 • Verfkwasten / Sponskwasten
 • Handdoek

Stappenplan

 1. Stap 1: hout kiezen
  Het maakt niet uit wat voor houtsoort je neemt. Een mooi stuk dat je gevonden hebt, steigerhouten plank, of een blokje uit de houthandel: zolang het maar geen bescherm- of laklaag heeft. Het hout kan het beste wel wat lichter zijn, zodat je foto na het proces goed te zien is. Hoe minder oogjes in het hout, hoe beter, maar ook dit moet je zelf beslissen. Misschien dat jij dat juist heel erg mooi vindt.

 2. Stap 2: hout zagen en schuren
  Zaag het hout zonodig op maat met bijvoorbeeld een cirkelzaag, als je denkt dat de foto die je hebt er niet op gaat passen. Daarna kun je je houten ondergrond het beste even schuren, als het nog niet glad genoeg is. Een goed afgewerkt en glad oppervlak krijgt een scherpere afbeelding.

 3. Stap 3: Foto printen
  Print de foto uit die je erop wil hebben. Let er van tevoren goed op dat de foto in spiegelbeeld op het hout komt. Dus als je hem exact wil hebben zoals het origineel: spiegel hem dan eerst met een hulpprogramma zoals Paint of Photoshop. Zwartwit foto’s werken overigens beter dan kleurfoto’s, maar dit moet je zelf uitproberen. Witte tinten van foto’s worden niet uitgeprint en dus ook niet opgenomen: je ziet hier dan gewoon de houtkleur.
  Print de foto uit met behulp van een laserprinter, omdat die het beste resultaat geven. Een inktjetprinter kan wel, maar de kans op vlekken is groter, evenals het probleem dat de inkt niet goed van het papier komt. Weet je niet wat het verschil is tussen deze soorten printers? Lees er hier meer over zodat je weet welke soort printer je gebruikt.
  Gebruik echt gewoon normaal kopieerpapier, fotopapier lost namelijk niet op en dat is precies wat moet gebeuren.

 4. Stap 4: Gel Medium
  Smeer je hout in met een goede laag Gel Medium. Gebruik daarvoor een spateltje. Je kunt ook een foam applicator gebruiken, die werken hier ook erg fijn voor. Hiervoor is het belangrijk dat je een balans vindt in de hoeveelheid. Breng niet te veel aan, want dan wordt het erg moeilijk om het papier later te verwijderen. Een te dunne laag is ook niet goed, want dan blijft het papier er nooit aan plakken. De naam zegt het al: een medium laag is voldoende en verspreid deze dan ook goed over heel het oppervlak.

 5. Stap 5: Afbeelding plaatsen
  Breng nu de afbeelding ondersteboven aan op het hout. Leg hem goed in de aangebrachte gel. Met een andere spatel, zelfs een pasje is voldoende, kun je de luchtbelletjes eruit wrijven, want die ontstaan zeker. Neem daar je tijd voor. Laat dit vervolgens een nachtje drogen, zodat het hout de foto goed kan opnemen.

 6. Stap 6: Drogen en papier verwijderen
  Na minstens 12 uur drogen, kun je het papier gaan verwijderen. Let op: dit geeft rommel! Het beste is om een handdoek goed nat te maken en daarmee over het papier te wrijven. Wat je ook kunt doen is de natte doek een kwartier op het papier leggen zodat het vocht er goed in kan trekken. Als het papier zacht is, kun je deze er voorzichtig af trekken. Het kan zijn dat je het papier een aantal keren nat moet maken, omdat er stukjes papier blijven plakken. Oefening baart kunst, want de eerste keer zal dit niet helemaal goed gaan. Wrijf alle resten eraf en laat het drogen. Het zit er dik in dat er nog restjes achterblijven die er niet eenvoudig vanaf te halen zijn, maar laat dit dan opnieuw drogen om verder te gaan. Waarschijnlijk heb je een witte waas over de plank hangen en is de foto nog niet helemaal scherp te zien. Geen punt, dat komt in de laatste stap.

 7. Stap 7: Mod Podge
  Als je alle papierresten hebt verwijderd en het plankje droog is, breng je een laag Mod Podge aan. Je sealt daarmee de afbeelding. Breng een dun laagje van deze vernis aan. Je zult snel zien dat de afbeelding veel scherper te zien is. Bovendien beschermt het de afbeelding en kun je lang van je kunstwerk genieten.

Leuk filmpje met uitleg!

Ps. Je kunt nog veel meer leuke dingen doen met Gel Medium en Mod Podge